Навчально-науковий інститут бізнесу, економіки та менеджменту
СУМСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

III промислова революція та Industry 4.0 в університетській освіті: Одеський дайджест проф. Л.Г. Мельника по проекту Жана Моне

28–30 березня 2017 р. зав. кафедри економіки і бізнес адміністрування СумДУ, директор НДІ Економіки розвитку МОН та НАН України професор, д.е.н. Л.Г. Мельник виступив з доповіддю ««Зелена» економіка і III промислова революція в університетській освіті» на Всеукраїнській науково-методичній конференції «Сучасний стан та проблеми вищої екологічної освіти України», яка проходила в Одеському державному екологічному університеті (ОДЕУ).

В доповіді були озвучені зелені прориви України в ході III промислової революції.
• В Україні в 2016 році введено понад 100 нових сонячних і вітрових енергоустановок. Загальна потужність «зеленої» енергетики дійшла до 1 ГВт (2%), що раніше планувалося лише на 2025 р.
• Вже погоджено заявок на 5 ГВт нових установок.
• У приватних господарствах у 2016 році введено 1110 сонячних панелей (у 2015 році – 244). У Сумській області – 20.
• Україна в 2016 році увійшла до четвірки країн Європи щодо розвитку електротранспорту (4% від загальної кількості авто в країні). Попереду тільки Норвегія – 26%, Нідерланди – 6% і Ісландія – 4,5%.
• За 2016 рік кількість електроавто збільшилася в 4 (!) рази – до 2600. Два роки тому було 20.
• Кількість зарядних станцій в Україні – 600 (в 2015 р. – 150).
В тому самому ж університеті проф. Л.Г. Мельник також прочитав лекцію «Народження «зеленої» економіки і перспективи України» для молодіжного активу університету, представників громадських організацій та журналістів.
Ще одна лекція «III і IV промислові революції і перспективи України» була прочитана для викладачів і аспірантів Одеського національного політехнічного університету (ОНПУ).
В усіх зазначених виступах проф. Л.Г. Мельника були представлені результати проекта за грантом ЄС Жана Моне, керівником якого є він сам.
Далі пряма мова проф. Л.Г. Мельника. Одеса завжди іскриться посмішками. Вони проступають навіть в написах, які можна зустріти на вулицях міста. Цього разу пощастило зібрати цілу колекцію таких написів…
Поруч з університетом, де проходила конференція, вдалося знайти вулицю, на якій колись жила Анна Ахматова.

недалеко від вокзалу прямо на площі зустрілася зграйка дельфінів.
Доповідь для викладачів ВНЗ
Відповіді на питання викладачів
Лекція в ОДЕУ для представників громадських організацій та журналістів
На лекції в ОДЕУ

Зустріч з молодіжним активом ОДЕУ
Лекція для викладачів ОНПУ
Дельфіни на вулицях Одеси (Сінна площа після реконструкції)