Навчально-науковий інститут бізнесу, економіки та менеджменту
СУМСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

В ННІ ФЕМ імені Олега Балацького відбувся І Міжнародний Форум “STABICON-2018”

26-го та 27-го квітня в Сумському державному університеті відбувся І Міжнародний Форум “STABICON-2018”, який об’єднав конференції кафедр інституту ННІ ФЕМ та створив майданчик для обговорення актуальних наукових проблем сьогодення.

Перший день роботи Форуму урочисто відкрив проректор з наукової роботи Чорноус Анатолій Миколайович. Завідувач кафедри економіки, підприємництва та бізнес-адміністрування Мельник Леонід Григорович свого часу заснував конференцію “Economy for Ecology”, яка існувала протягом багато років. Завідувач кафедри управління Теліженко Олександр Михайлович свого часу організував конференцію «Сучасний менеджмент і економічний розвиток». Тепер зусилля обох кафедр об’єднані у форумі “STABICON-systems”, призначення якого – створювати нові можливості для дослідників із різних областей знань обмінюватися досвідом, знаннями та ідеями, набувати контактів та утворювати нові дослідницькі партнерства.
Гостями пленарної секції стали директор Екологічного центру у Брестському державному університету імені О.С. Пушкіна Олександр Колбас, який є співавтором проекту «Брест Simbio City». Олександр за допомогою відео-презентації розповів про можливості перетворення Бресту на «Розумне» місто до 2020 року, розказав про свій вклад у розвиток біотехнологій, які є основою трансформації міста.
Професор кафедри економічної теорії Самуель Чейн виступив із доповіддю про «села-привиди» в Україні, навів приклади перетворень міст та селі Ізраїлю на міста процвітання, та надав свої рекомендації щодо подальшого розвитку місцевих інфраструктур.
Завідувачка кафедри зовнішньоекономічної діяльності та міжнародного бізнесу, Українсько-американського університету Конкордія в м. Київі, д.е.н., професор Любов Жарова, яка також викладає в Економіко-гуманітарному університеті в Бельсько-Бяла (Польша), розповіла про концепцію «навздогінного зростання» в умовах сталого розвитку. Доповідь викликала жваву дискусію та питання з боку аудиторії, тема виявилась цікавою та такою, що потребує більше часу для роз’яснення та обговорення. Сподіваємось на подальші зустрічі.
Консультант зі стратегічного розвитку аеропортів України та доцент кафедри економіки повітряного транспорту Національного авіаційного університету Ірина Геєць доповіла про «Соконкурентні стратегії розвитку авіаційних підприємств», розуміння яких є надважливим для подальшого розвитку інфраструктури міста, адже аеропорт Сум наразі є майже непрацездатним, а подальший розвитку туризму, в тому числі, зеленого – неможливий за відсутності доступу до регіону.
Форум об’єднує як зусилля викладачів та провідних дослідників, так і студентської молоді, яка тільки розпочинає наукову кар’єру. Співголовуюча студентської секції є студентський директор ННІ ФЕМ, Ганна Пономарьова, і отже в пленарній секції виступили студенти, серед яких Станіслав Ніколаєв, студент групи Е-71, Солодова Єлизавета (ПЕ-71) та Ткаченко Олена (Е-61).
Друга половина першого дня була присвячена роботі секцій форуму за окремими напрямами. Молоді та вже досвідчені науковці обмінювались питаннями та ідеями, пропозиціями та рекомендаціями задля подальшого покращення власних та сумісних досліджень. Одним із важливих результатів роботи форуму стали домовленості про укладання договорів на науково-дослідні роботи між гостями та організаторами форуму.
Другий день Форуму “STABICON” був присвячений проведенню круглого столу із розвитку міста із використанням найновітніших технологій “SMART CITY”. В рамках круглого столу обговорювались проекти та проектні ідеї із покращення інфраструктури міста, впровадження новітніх технологій в різних галузях знань, в тому числі в сфері енергозбереження, екологічних новацій, управління та логістики міста. Спікерами виступили доцент кафедри фінансів і підприємництва СумДУ, Александров Вадим Трофімович, який є співавтором проекту “SMART CITY” та Нєшева Анастасія Ігорівна, аспірант кафедри управління, яка запропонувала проект із вдосконалення внутрішньої логістики міста. До дискусії долучилась дослідниця, доцент кафедри економіки повітряного транспорту Національного авіаційного університету Ірина Геєць, яка запропонувала декілька сценаріїв реанімації аеропорту міста Суми. В дискусії приймали участь представники освітніх просторів, представники влади та громади, громадських організацій, активна молодь. На завершення форуму студентам різних спеціальностей ННІФЕМ була запропонована лекція «Світовий досвід організації міжнародного авіаційного регулювання» від гостя конференції Геєць І.О., яка має академічний та дослідницький досвід, і в той же час є практиком як інспектор Міжнародної Організації Цивільної Авіації та консультант з стратегій розвитку аеропортів України. До лекції долучились студенти спеціальностей «Менеджмент» (група М-61), «Міжнародні економічні відносини» (МЕ-71ан, МЕ-61ан, МЕ-51ан) та «Бізнес-аналітика» (АБ-61а), а також «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» (ПЕ-71/1, ПЕ-71/2). У найближчий час буде опублікований та розісланий авторам збірник матеріалів форуму.

Модератором форуму виступила Швіндіна Ганна Олександрівна, доцент кафедри управління, заступник директора ННІФЕМ імені Олега Балацького з наукової роботи.