Навчально-науковий інститут бізнесу, економіки та менеджменту
СУМСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Стажування на підприємстві Sita Starol

30 вересня 2016 року завершилось стажування студента п’ятого курсу ННІ ФЕМ імені Олега Балацького СумДУ Поросюка Олександра (спеціальні Підприємництво, торгівля та біржова діяльність) та студентки факультету ТЕСЕТ Карини Алтухової на підприємстві «Sita Starol» в м. Хожув, республіка Польща.

В останній місяць стажування студенти разом з професором університету Політехніка Шльонська паном Яном Цебелею здійснили поїздку до лабораторії університету в місті Глівіце. Професор показав студентам обладннання лабораторії і надав можливість разом із ним провести досліди пов’язані з роботою біогазової установки.
Крім того вдалось відвідати звалище комунальних відходів у місті Глівіце та прослухати лекцію професора про збирання, сортування, зберігання, переробку відходів, а також стандарти які діють в республіці Польща щодо їх переробки.
Також перед від’їздом до України студенти відвідали інноваційну лісопилку в маленькому містечку Пшчина в Сілезькому воєводстві. Власник лісопилки пан Єржи Бьялас провів екскурсію по господарству і розповів про наявне обладнання. Особливістю лісопилки є повна її енергонезалежність. Завдяки встановленнемо обладнанню для переробки відходів деревини, підприємство повністю забезпечує себе електроенергією і теплом.
По поверненню до України відбулась зустріч Олександра Поросюка зі студентами другого курсу ННІ ФЕМ імені Олега Балацького. Під час зустрічі Олександр презентував молодшим колегам можливість стажування на польскому підприємстві «Sita Starol». Олександр поділився власними досвідом, а також розповів про співпрацю СумДУ і польського університету «Політехніка Шльонська».
Студенти вдячні професору Яну Цебулі за приділено увагу під час стажування.