Навчально-науковий інститут бізнесу, економіки та менеджменту
СУМСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Продовжується робота дослідницького колективу Сумського державного університету над розробкою аналітичної частини Стратегії розвитку міста Сум до 2027 року

У 2018 році на основі підписаного Меморандуму розпочалася співпраця Сумської міської ради та Сумського державного університету з метою об’єднання наукового та практичного потенціалів для розроблення теоретично-обґрунтованих планових та програмних документів соціально-економічного розвитку міста Сум.

Першим кроком на цьому шляху стало розроблення дослідницьким колективом Сумського державного університету Прогнозу економічного і соціального розвитку міста Сум на середньостроковий період, що базувався на узагальненні ретроспективної статистично-аналітичної інформації щодо основних факторів впливу на динаміку економічного і соціального розвитку міста, на основі цього за допомогою економіко-математичного інструментарію були виявлені та описані основні тренди, надана їх аналітична інтерпретація та побудовані альтернативні варіанти прогнозу.
Результати Прогнозу економічного і соціального розвитку міста Сум на середньостроковий період, Четвертого всеукраїнського муніципального опитування, а також узагальнення наукових та аналітичних напрацювань учених й експертної спільноти України були покладені в основу підготовки в жовтні 2018 р. першої редакції Аналітичної частини Стратегії розвитку міста Сум.
В межах Аналітичної частини опрацьовуються перші 4 етапи із загального плану розроблення Стратегії розвитку міста Сум до 2027 року (загалом складається з 8 етапів). Узгоджені експертною спільнотою та громадою міста Профіль громади та SWOT-аналіз в подальшому увійдуть як складові елементи основного документа – Стратегії розвитку міста Сум до 2027 року.
З моменту закінчення роботи над першою редакцією Аналітичної частини Стратегії розвитку міста Сум були отримані додаткові аналітичні матеріали, що обумовили потребу в її істотному перегляді та коригуванні.
Так, зокрема, впродовж жовтня – листопада 2018 р. в Конгрес-центрі Сумського державного університету відбулося 13 секторальних стратегічних сесій, участь в яких взяло широке коло активних мешканців міста, представників бізнесу та громадських організацій, експертів, представників профільних структурних підрозділів Сумської міської ради. Під час цих сесій обговорювали основні тренди розвитку відповідної галузі (сфери діяльності), напрацьовували перелік найбільш актуальних проблем, які ранжували за пріоритетністю вирішення. З їх результатами можна ознайомитися на інформаційному порталі Сумської міської ради за посиланням.
Крім того, наприкінці листопада 2018 р. дослідницькими колективами Сумського державного університету було закінчено роботу над двома соціологічними опитуваннями, які узагальнили громадську думку щодо якості надання послуг для населення міста, виявили основні проблеми населення за їх значущістю та ступінь задоволеності громадян щодо їх вирішення, цінності та життєві пріоритети мешканців, пріоритетні механізми мотивації різних категорій мешканців, рівень інформованості громадян щодо розвитку громади, готовність мешканців до участі в роботі над розробленням Стратегії розвитку міста тощо.
За період із листопада 2018 р. до лютого 2019 р. було проведено значну кількість зустрічей та засідань круглих столів з експертною спільнотою, місцевими активістами, громадськими організаціями, молоддю, представниками бізнесу та органів місцевого самоврядування, мета яких полягала в обговоренні Профілю громади, сильних та слабких сторін, можливостей за загроз у розвитку міста Сум.
Результати двох соціологічних досліджень, 13 секторальних стратегічних сесій, а також громадського та експертного обговорення додали істотно більш глибокого розуміння специфіки місцевої типології, обумовили необхідність уточнити Профіль громади, дозволили виявити нові можливості та загрози в стратегічному розвитку міста, скоригувати акценти щодо визначення конкурентних переваг у розвитку нашого міста.
Упродовж лютого – березня 2019 р. заплановані обговорення другої (доповненої та оновленої) редакції Аналітичної частини Стратегії розвитку міста Сум на Координаційній раді з питань розробки Стратегії розвитку міста Сум до 2027 року, а також проведення нового раунду засідань круглих столів щодо узгодження Профілю громади міста Сум та результатів SWOT-аналізу.