Навчально-науковий інститут бізнесу, економіки та менеджменту
СУМСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Американський досвід вченого ФЕМ – стипендіата Фулбрайт!

У 2018-2019 навчальному році ННІ ФЕМ має двох стипендіатів програми імені Фулбрайта, що фінансується урядом США: Ганна Швіндіна та Тетяна Пімоненко.

Ганна Швіндіна розпочала своє дев’ятимісячне стажування за програмою імені Фулбрайт в Університеті Пурдью (Штат Індіана, США) у вересні 2018 року.
Тетяна Пімоненко отримала грант на проведення наукового дослідження у Сейлемському державному університеті (м. Сейлем, США). Так, протягом 3 місяців (25 січня – 25 квітня 2019 р.) Тетяна проводила наукове дослідження за тематикою «Розвиток ринку зелених облігацій: досвід розвинених країн». Керівником наукового стажування від американського університету був професор Стів Янг.
Університет розташований у передмісті Бостону у мальовничому місті Сейлем (штат Масачусетс). Сейлем – один із історичних центрів Нової Англії, що був центром морської торгівлі та суднобудування протягом XVIII і XIX століттях.
Сейлемський державний університет має розвинену інфраструктуру, потужну матеріальну базу та сучасну бібліотеку імені Сенатора Е. Фредеріка Беррі, що має доступ до низки наукових баз даних. Окрім цього, університет має ряд наукових центрів, інноваційних просторів для навчання та підготовки до занять. Університет працює цілодобово, а навчальні аудиторії та лабораторії не зачиняються, та доступні у будь-який час. При цьому доступ до внутрішньої інфраструктури можливий за умови наявності ідентифікаційної картки студента чи викладача.
В університеті впроваджені сучасні енергозберігаючі технології, а також впроваджено систему сортування сміття. Треба відмітити, що система сортування сміття ефективно працює не лише на території університету, а й в усьому місті. Окрім цього, великі супермаркети, торгові центри та містяни відмовились від використання пластикових пакетів на користь паперових.
Під час наукового стажування Тетяна взяла участь у низці наукових семінарів, відкритих лекцій та тренінгах. Було проведено зустрічі з викладачами та науковцями університету. Взято участь у засіданнях кафедри, що проходить кожного першого понеділка місяця.
У рамках стажування, Тетяна провела ряд лекцій для студентів, аспірантів та викладачів Сейлемського державного університету, що висвітлювали сучасне обличчя України та здобутки Сумського державного університету, а також основні гіпотези наукового дослідження. У ході дослідження було проведено низку консультацій зі спеціалістами та науковцями, що займаються вивченням проблем зеленого зростання. У останній тиждень стажування Тетяна провела відкриту лекцію на якій було представлено частину результатів проведеного дослідження.
Не дивлячись на насичену програму стажування, безумовно був час на подорожі до визначних місць Нової Англії. Так, вдалось відвідати найпопулярніші океанські узбережжя міст Рокпорт, Оганквит, Ньюбаріпорт та інші. Побувати у одному із найвідоміших університетів світу –Гарвардському Університеті. Прогулятись містами Бостон та Нью Йорк, що вражають своєю потужністю, архітектурою та швидким темпом життя.
Програма імені Фулбрайт надає можливості не лише розширити горизонт наукового дослідження та мережу науковців, а й змінити світогляд, бачення та стереотипи щодо американського устрою життя.

“Every chance taken is another chance to win!”

Детально про програму імені Фулбрайт