Навчально-науковий інститут бізнесу, економіки та менеджменту
СУМСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Інтерв’ю з Олександрою Тверезовською “Наскільки складно підготувати заявку на міжнародну програму?”

Олександра Тверезовська – магістрантка спеціальності «Фінанси і аудит підприємництва» кафедри фінансів і підприємництва, яка виграла грант на отримання Латвійської державної стипендії на навчання протягом одного семестру 2020-2021 навчального року в одному з найбільших університетів Латвії – Латвійському університеті (м. Рига, Латвія).

Ми розпитали Олександру про процес підготовки документів, поцікавившись, що було складним, а що, навпаки, легким.

1) Чи складно було готувати заявку з документами?

Чесно кажучи, досвід подання заявок на міжнародні програми академічної мобільності на момент анонсування цієї програми в мене вже був достатній. Тому майже більшу частина необхідних документів я вже мала. Залишалося тільки підготувати специфічні для кожної програми документи. В моєму випадку це був лист-запрошення, який необхідно самостійно отримати від університету, навчання в якому є бажаним. Тому підготувати документи це зовсім не складно, як могло б кожному здатися на перший погляд. В рамках кожної програми надається ряд інструкцій для формування пакету документів, які мені в тому числі дуже допомагають в ході підготовки. Але ж окрім цього, в мене був координатор з міжнародної діяльності – заступник зав. Кафедри фінансів і підприємництва Гуменна Ю.Г., яка з власного досвіду участі в програмах міжнародного обміну неабияк могла допомогти порадами та рекомендаціями.

2) Скільки часу зайняла підготовка документів і що було найскладнішим?

Найскладнішим було визначитися з університетом в Латвії, у який саме я хочу потрапити на навчання та отримати позитивний результат у вигляді листа-запрошення саме від цього ЗВО. Я обирала відразу декілька можливих варіантів, знаходила контактну особу цього університету та листувалася з нею. Потрібно враховувати, що саме листування є найбільш тривалим процесом, адже не всі контактні особи відразу відповідають на листи, вихідні та святкові дні також відстрочують процес отримання листа. До того ж, подача заяви припала на період вже оголошеного карантину, як в нас, так і в Латвії. Тому навіть отримання документів в рамках нашого університету відбувалося в дистанційній формі.

3) Що виявилося несподівано нескладним?

Я навряд чи можу згадати, що було несподівано легким. От що несподівано приємним на перших етапах можу сказати, що стало отримання відразу декількох листів-запрошень від різних ЗВО в Латвії. І тут вже вибір залишався за мною. Тому докладати зусиль потрібно було навіть в найпростіших моментах.

4) Чи брали раніше участь в подібних програмах мобільності?

Так, я неодноразово подавала заявки на різноманітні програми мобільності. Не всі відразу ставали успішними, але головне отримання досвіду та бажання, що обов’язково приведуть до успіху.

5) Які очікування від подорожі та навчання у Латвії?

Очікування тільки приємні. Як і від зустрічі з вже відомою мені країною, що неабияк заворожила мене з першого погляду, так і від нового досвіду навчання та отримання нових знань в кращому ЗВО Латвії.