Навчально-науковий інститут бізнесу, економіки та менеджменту
СУМСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Кафедра економіки, підприємництва та бізнес-адміністрування виборола два проєкта у конкурсі Програми ЄС ЕРАЗМУС+ 2020

Європейською Комісією оголошено результати конкурсу 2020 року проєктів за напрямом «Жан Моне» Програми ЄС ЕРАЗМУС+. За результатами конкурсу кафедра економіки, підприємництва та бізнес-адміністрування серед лідерів в СумДУ за кількістю підтриманих проєктів, що підтверджує активну інтеграцію кафедри до міжнародного освітнього простору.

Так, з 38 проєктів напряму «Жан Моне», рекомендованих до фінансування в Україні, від нашої кафедри підтримано 2 проєкта. Тематики проєктів: “Законодавчий, економічний та соціальний перехід ЄС до сталого суспільства в межах Індустрії 4.0 та 5.0” (керівник – Мельник Л.Г.) та “Економічна політика ЄС та громадянське суспільство” (керівник – Кубатко О.В.).

Програма імені Жана Моне – це одна з освітніх програм Європейського Союзу, мета якої полягає в підвищенні рівня знань та поінформованості учнів, студентів та суспільства в цілому з економічних, історичних, культурних та юридичних питань європейської інтеграції. Жан Моне – французький економіст, політик, який за свої зусилля в об’єднані Європи отримав прізвисько “батько Європи”. Жан Моне створив та очолював «Комітет за створення Сполучених Штатів Європи», який діяв з 1955 до 1975 р. Важливо знати, що Жан Моне є одним із ідеологів створення об’єднаної Європи і йому належить вислів “Європи ніколи не було, – Європу ще треба створити”.

Ціль напряму Жан Моне в рамках Еразмус+: активізувати євроінтеграційний дискурс, сприяти досконалості євроінтеграційних студій, залучати вищі навчальні заклади до дослідження євроінтеграційних процесів та поширення ідей Об’єднаної Європи.

У рамках освітньої програми Жана Моне Європейський Союз виділяє кошти вищим навчальним закладам, громадським організаціям та асоціаціям на започаткування викладання дисциплін євроінтеграційної тематики, розвитку наукової діяльності, проведення різного роду організаційних заходів (літніх шкіл, семінарів, конференцій, тощо).

Українські університети беруть участь у програмі Жана Моне з 2001 року. Найбільшою популярністю в Україні серед вищих навчальних закладів користується діяльність Викладання та дослідження, котра включає в себе такі форми реалізації програми Жана Моне як “Кафедри”, “Модулі” та “Центри досконалості”. Зокрема, модулі Жана Моне спрямовані на розробку та викладання курсів, присвячених ЄС та євроінтеграційній тематиці. Кафедри Жана Моне призначені для науковців, що спеціалізуються на європейських студіях для розроблення нових та оновлення існуючих курсів євроінтеграційної тематики та передбачать читання лекцій. Цікаво, що науковці та викладачі, котрі отримують грант Кафедри Жана Моне для своїх університетів, здобувають собі звання Професора Жана Моне. Центри досконалості призначені для заснування та підтримки діяльності ресурсних (освітніх) центрів, утворених на базі університетів, із залученням аналітичних центрів, асоціацій, мереж з метою заохочення їх до проведення міждисциплінарних досліджень з питань європейської інтеграції.