Навчально-науковий інститут бізнесу, економіки та менеджменту
СУМСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Крок до благотворчого суспільства Industry 4.0, 5.0 та їх відлуння в історії Неплюєвського братства

Д.е.н., Леонід Мельник, професор кафедри економіки, підприємництва та бізнес-адміністрування СумДУ; директор НДІ Економіки розвитку МОН і НАН України дав інтерв’ю Людмилі Сові, учасниці Міжнародного громадського руху «АЛЛАТРА».

Зокрема, науковцю було задано питання, як пов’язана тема науково-навчального гранту ЄС Жана Моне, який нещодавно отримав колектив викладачів університету під керівництвом вченого, з діяльністю Неплюєвського братства, якому професор раніше присвятив свою книгу. На це Л. Мельник дав розгорнуту відповідь.

Тема гранту Жана Моне пов’язана з дослідженнями проблем четвертої та п’ятої промислових революцій. Як відомо, четверта промислова революція спрямована на формування кіберфізичних систем і тотальну автоматизацію процесів, що відбуваються у суспільстві. П’ята промислова революція спрямована на персоналізацію людини, тобто на її особистісний творчий розвиток в умовах кібергизованого суспільства.

Як це не дивно, понад сто років тому в Неплюєвському братстві досягли унікальних успіхів в поєднанні здоров’я людини, її творчої праці і особистісного розвитку – власне того, на що спрямована п’ята промислова революція, або як її ще називають Industry 5.0. Зокрема, було впроваджено принципи безумовного основного доходу (БОД) та пріоритет особистісного розвитку людини над економічними успіхами.

Слід зазначити, що основні принципи існування і розвитку Братства багато в чому відповідають тим основам, які закладені в проект «Благотворче суспільство» МГР «АЛЛАТРА», як фундаменту розвитку суспільства людяності. Суспільства, де на першому місці життя та безпека людини, її розвиток, де панує благотворча ідеологія та прозорість і відкритість інформації. Справедливе, рівне суспільство, яке будується та управляється відповідальними громадянами.

Сьогодні, коли світ переживає фазовий перехід до нової соціально-економічної формації, надзвичайно важливо поширення інформації про виклики, що постають перед людством, а також можливі шляхи вирішення прийдешніх проблем.

Зазначене інтерв’ю має стати фрагментом дослідницького фільму, який побачать тисячі людей в різних країнах світу.